|
Maceraten worden verkregen door plantendelen zoals bladeren, wortels of bloemen enige tijd in Zonnebloemolie, Sesamolie of Olijfolie te weken.
Een maceraat bevat 10% van
de in vet oplosbare werkstoffen van de plant.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Aloë vera - Aloë
vulgaris De beste werking voor de huid en het menselijke organisme heeft de Aloë vera barbadensis Miller uit Zuid-Afrika die tegenwoordig in alle (sub)tropische gebieden geteeld wordt. Vooral de Curacao Aloë is van bijzonder goede kwaliteit. De bladeren bevatten veel water, aminozuren, vitaminen en mineralen. Aloëmaceraat wordt gemaakt door de klein gesneden verse bladeren van Aloë vera vulgaris of Aloë barbadensis te laten weken in Sojaolie. Aloëveramaceraat is een verzachtende en genezende olie, ideaal voor de verzorging van een droge, gevoelige of schilferige huid. Aloëmaceraat stimuleert de doorbloeding en vochthuishouding en is een uitstekende huidverzorging na zonnebad of zonnebank. Gebruik Aloë puur of in mengsels o. a. bij de behandeling van; zonnebrand, aambeien, brandwonden, infecties, littekens, sportblessures. De olie laat zich goed mengen met etherische oliën en andere basisoliën
Let op:
het pure Aloë vera sap kan een huidirritatie of bij inwendig gebruik
een allergische reactie veroorzaken. Dit probleem is bij het maceraat
niet bekend. |
|
Arnica - Arnica montana Let op: De olie mag niet op een beschadigde huid worden aangebracht. Het maceraat kan puur of verdund (1 op 4) gebruikt worden. Verdund ( In een verdunning van 1 op 6-10 is het een uitstekende massageolie voor een koude, bleke, slecht doorbloede huid en voor de behandeling van spierproblemen ( sport massageolie), hier ook om de doorbloeding te stimuleren.
Gebruik
Arnicamaceraat puur
of in mengsels o. A. bij de volgende problemen; blauwe plekken,
bloeduitstorting, kneuzingen, doorbloedingstoringen,
gewrichtsontstekingen, jicht, spataderen, spierpijn, littekens,
verstuikingen, reuma, sportblessures, niet bloedende verwondingen.
Let op:
in hoge uitzondering kan de olie een allergische reactie
veroorzaken, niet gebruiken op gesprongen adertjes ! |
|
Goudsbloem - Calendula officinalis Tegenwoordig wordt Calendula als extract, tinctuur of maceraat veel gebruikt in huidverzorgende producten, babyverzorging en in medicinale crèmes en zalven. Calendulamaceraat wordt verkregen door het weken van de bloemen in Zonnebloemolie en wordt hoofdzakelijk uitwendig toegepast verwerkt in huidolie, zalf of crème. Goudsbloemolie is een verwarmende en beschermende olie en is bij uitstek geschikt voor baby's en kleine kinderen voor wie het moeilijk is zichzelf goed warm te houden. Recept voor winterhanden en -voeten; voeg 10 tot 15 druppels Calendulamaceraat toe aan een niet te warm hand- of voetbad. Na 10 minuten baden, lichtdeppend afdrogen |
|
Goudscherm
Maak dagelijks een oliebadje voor ruwe handen met kloven met goudsbloem in Amandelolie. Neem bij spataderen een zitbad met calendula en Cypres, of wrijf de benen in met een massage-olie waarin calendula, Cypres en Duizendblad Smeer bij tepelkloven na elke voeding, en bij luieruitslag na elke luierwisseling in met goudsbloem op Amandelolie Bij allerlei huidproblemen als luieruitslag, tepelkloven, gebarsten en ruwe huid, schaafwonden, spataderen en ontstekingen |
|
Kamillemaceraat Kamillemaceraat is een verzachtende olie en kan goed als basis gebruikt worden in mengsels voor de behandeling van pijnlijke plekken en een snel geïrriteerde huid. Ook in de babyverzorging bewijst de Kamille goede diensten. Kamille
Rooms - Anthemis nobilis Kamille
Wild - Anthemis mixta Het maceraat bevordert de genezing van de huid, is pijnstillend bij gewrichtsaandoeningen, verzachtend bij oogaandoeningen en helpt in het algemeen tegen ontstekingen. |
|
St. Janskruid - Hypericum perforatum St. Janskruid wordt gebruikt voor de behandeling van wonden, ontstekingen en brandwonden. Maar het kruid staat vooral bekend om zijn werking op de geestelijke gesteldheid. Bij depressies, angsten, overbelaste zenuwen, slapeloosheid, beginnende dementie, premenstruele spanningen en overgangsperikelen werkt St. Janskruid herstellend, ontspannend en rustgevend. Het kan ook helpen bij bedplassen als gevolg van emotionele problemen. Behalve zijn werking op het zenuwstelsel, heeft St. Janskruid ook een stimulerende werking op het hormonale stelsel en de circulatie. Op de huid kan het St. Janskruidmaceraat onverdund worden gebruikt, maar in de meeste gevallen is een 1 op 10 verdunning al zeer werkzaam. Het maceraat is een ideale basis voor massageolie bij jicht, spierproblemen en artritis.
Let op: het in de olie
aanwezige hypericine verhoogt de lichtgevoeligheid van de huid, daarom
de olie niet gebruiken bij een zonnebad, ook niet op de zonnebank |
|
Wortelmaceraat Wortelolie wordt voor het gebruik meestal nog gemengd met een andere basisolie in een verhouding van 10-25%. Voor een klein huidoppervlak kan ook pure wortelolie gebruikt worden. Spaarzaam gebruiken het kleurt de huid en kleding gemakkelijk geel. Beschermt de huid goed tegen UV straling en zet aan tot celvernieuwing. Inwendig gebruik van veel wortels en wortelsap kan toxisch zijn (hypervitaminose A). In dat geval kleuren de handpalmen en voetzolen oranje en wordt de huid schilferig.
Uit de
oranje wortel van deze bekende consumptieplant wordt de Wortelolie gewonnen. De wortel bevat een hoog gehalte
alpha- en betacaroteen. Wortelmaceraat bevat de vitaminen A, B1, B2, D en E en de mineralen koper, chloor, calcium, ijzer, kalium, mangaan, natrium, fosfor, zwavel en zink. Let op: Wortelmaceraat bevordert de menstruatie en dient daarom tijdens zwangerschap niet gebruikt te worden. |
|
Abrikozenpitolie Prunus Armeniaca / persica.
Bevat de vitaminen A, B1, B2, B3, B5, B6, C en E
Vanwege het hoge gehalte
aan meervoudig onverzadigde vetzuren,
Een zeer zachte draagolie,
speciaal voor een gevoelige huid of als babyolie |
|
een verzachtende en
helende olie voor een droge, gevoelige en schilferige huid. |
|
Amandelolie Prunus Amygdalus
Bevat 55% vet en is rijk aan onverzadigde vetzuren (67%),
De olie wordt gewonnen door het persen van de pitten.
Is
als huidolie of als massagebasis geschikt voor elk huidtype,
Ook
bijzonder geschikt als basis voor een babyolie.
Deze olie vindt haar toepassing bij huidproblemen
Reguleert het
vochtgehalte van de huid en gaat de vorming van rimpels tegen.
Oudere huid iedere avond na bad of douche een weinig olie
Eigenschappen:
hydraterend (droge huid), |
|
Arachideolie Arachis hypogaea De wilde Pindaplant was al 3000-2000 jaar v. Chr. in de Andes bekend. De geteelde vorm, Arachis hypogae, stamt waarschijnlijk uit Brazilië en werd in 1547 voor het eerst door de Spanjaard Oviedo beschreven. In 1600 kwam de plant via de slavenhandel naar Afrika en later ook naar Indonesië. Pas in de 19e eeuw kreeg de Aardnoot in Europa enige betekenis. Tegenwoordig wordt de Pinda in Indië, China, in het zuiden van de USA, Westafrika en Zuid-Amerika verbouwd. Het Pindastruikje is 30-60 cm. hoog met harde kantige stengels en geveerde bladeren. De langstelige, felgele bloemen ruiken naar Viooltjes. Na de bloei buigt het vruchtbeginsel zich naar beneden en groeit in de aarde waar zich in twee maanden de vrucht ontwikkelt. Pinda`s zijn dan ook geen noten maar bonen
Arachide-olie
wordt gewonnen door het persen van de vruchten (noten) die voor bijna de helft
uit olie bestaan. De olie is goed vloeibaar, lichtgeel van kleur, aangenaam van
geur en bevat 20- 24% meervoudig onverzadigde vetzuren. In de voedingsindustrie
wordt Arachide-olie gebruikt als basis voor de margarinefabricage en voor het
inblikken van vis. Pinda-olie heeft een verzachtende werking en behoort tot de
nietdrogende oliën. en wordt ook vaak gebruikt als toevoeging in huid- en
massage oliën. Het is een heerlijke olie om mee te masseren omdat hij niet snel
in de huid dringt, laat zich ook goed mengen met etherische oliën. . contra-indicatie: veel mensen reageren allergisch op deze olie, daarom bij toepassing in huidverzorgende producten eerst testen op irritaties
Pinda-olie kan hoog worden verhit en is daarom een
ideale olie om mee te bakken, bovendien wordt de olie niet ranzig. Enige
toepassingen in de huidverzorging: een oudere of schilferige huid: iedere avond
na bad of douche een weinig olie in de huid van het gezicht, hals en decolleté
masseren |
|
Avocado-olie Persea Gratissima
Bevat
per kg 20.000 IE vitamine A, 40.000 IE vitamine D, 300 IE vitamine E
Een
zware, voedende en vochtregulerende olie,
Deze voedende olie is geschikt voor alle huidtypen. |
|
Babassuolie Orbignya oleifera
De
statige Babassupalm, Orbignya phalerata of Orbignya oleifera ook wel Babaçu
genoemd is een Palmensoort die vooral in de Braziliaanse staat Maranhão
veel voorkomt. Uit de noot wordt een olie gewonnen die hoofdzakelijk in de
voedingsindustrie en in toenemende mate ook in de cosmetische industrie
wordt gebruikt. De ruwe gedestilleerde olie wordt als biodiesel benut. Van
de bladeren worden matten gevlochten die als dakbedekking en huiswanden
gebruikt waarbij de stammen als steunbalken dienst doenDe vruchten van de
Babassupalm lijken op kleine Cocosnoten, ze groeien in clusters van enige
dozijnen tot meerdere honderden. De vruchten rijpen tussen augustus en
januari, als ze van de bomen vallen worden ze door de plaatselijke
bevolking verzameld. Voor velen is de Babassu een "levensboom"
omdat hij over het algemeen de enige bron van inkomsten is. Om de
oliehoudende kern te bereiken moet de vrucht gekraakt worden, dit is
moeizaam want Babassunoten hebben de reputatie de hardste noten ter wereld
te zijn. De uit de kern gewonnen olie wordt traditioneel als spijsolie
gebruikt. Wat samenstelling betreft lijkt Babassu olie met zijn hoge
gehalte aan Laurin- en Myristinzuur veel op Cocosolie en wordt daarom
eveneens voor de productie van zeep gebruikt. Babassu-olie levert een
harde goed schuimende zeep. Babassu olie is een heldere tot heldergele
olie die bij de Zuid-Amerikaanse vrouwen bijzonder gewaardeerd wordt om
zijn huidverzorgende eigenschappen. De olie verhindert uitdrogen, maakt de
huid zijdezacht en laat geen vetfilm achter. Is zodoende uitmuntend
geschikt voor de verzorging van huiden die weliswaar veel vocht maar geen
vet benodigen. |
|
Bernagieolie Borago Officinalis
D>e
olie met het hoogste gehalte aan vitamine F, tot nu toe bekend.
Door het hoge GLA-gehalte (gamma linoleenzuur) is dit de huidhersteller
bij uitstek.
Een
uitmuntende huidolie voor ieder huidtype |
|
Calophyllumolie (Calophyllum inophylum)
Reduceert littekens, voedt en herstelt de huid. |
|
Hazelnootolie Corylens Avellana
Is
rijk aan vitamine A, E, B, B2, B3 en C
Het is een stimulerende en beschermende olie, |
|
Jojobaolie Simmondsia Californica.
Jojobaolie is in feite geen olie,
Voedt en herstelt de huid.
Vermengt zich uitstekend met essentiële olie voor uitwendig gebruik.
Massage
van de hoofdhuid met Jojoba zorgt voor een gezonde, glanzende haardos. |
|
Klitwortel Arctium lappa
De
Klitwortel, Arctium lappa, was ook al bij de Grieken bekend. De
familienaam werd waarschijnlijk afgeleid van het Griekse woord arcteion,
wat Beer betekent. De soortnaam lappa is afgeleid van labein, grijpen,
vasthouden waarmee verwezen wordt naar de klevende eigenschap van de
vruchten. Ook de Nederlandse naam Klit verwijst naar deze eigenschapHet
Kliskruid of Klit is een tot 150 cm. hoge éénjarige plant met grote
bladeren en met weerhaakjes bezette violette bloemen. |
|
Kokosolie Cocos Nucifera
Deze
olie wordt gewonnen uit het vruchtvlees van de Kokosnoot.
In
verschillende (sub)tropische landen wordt het Kokosvet puur in het haar
gewreven |
|
Lijnzaadolie Linum Usitatissimum Bevat een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren (vitamine F)
Moet ongeraffineerd uit de eerste koude persing komen, |
|
Mangoolie, Mangifera indica,
is een
altijdgroene boom met lancetvormige bladeren die behoort tot de familie
der steenvruchten. De bloemen, met een niet opvallende geelgroene kleur,
staan in trossen en hebben een terpetine-achtige geur. Uit de vele
bloemetjes per tros ontwikkelen zich slechts 2-3 vruchten. Mangobomen
kunnen 25 meter hoog en tot 100 jaar oud worden. In India is de Mango een
nationale vrucht met een belangrijke religieuze betekenis voor Boedisten
en Hindoes. |
|
De Neemboom, Azadirachta indica of Antelaea azadirachta,
is een altijd groene, tot 16 meter hoge, boom met
langwerpige ovale bladeren. De kleine witte bloemen geuren aangenaam en de
gele vruchten hebben één pit waaruit de Neemolie of Margosa olie wordt
geperst. Oorspronkelijk komt de Niemboom uit India en Sri Lanka maar is nu
ook te vinden in Australië, Indonesië en West-Afrika. |
|
Maiskiemolie Rea Mais
Is rijk aan vitamine E, B1, B2, B3, B5, B6 en provitamine A
Geschikt voor ieder huidtype, vooral voor de slecht doorbloede huid. |
|
Macadamiaolie Macadamia integrifolia, syn. M. ternifolia
Stimuleert
de stofwisseling van de huid. |
|
Marula- of Olifantenboom, Sclerocarya birrea.
In de weidse vlakten van Afrika groeit een
boom die noch niet door de mens gecultiveerd is. Zijn naam is Marula- of
Olifantenboom, Sclerocarya birrea. De Marulaboom groeit hoofdzakelijk in
de warme vorstvrije regionen van subequatoriaal Afrika zoals in Noord- en
Centraal Namibia en geeft zelfs bij minimale regenval een rijke oogst. Eén
boom kan tot twee ton vruchten dragen. Deze lijken op pruimen en hebben
een tot 4x hoger gehalte aan vitamine C dan Sinaasappels. Een geschenk van
de natuur voor mens en dier, want ook een aantal wilde dieren waaronder de
olifant zijn verzot op de Marulavruchten. Om deze reden is de boom ook als
"Olifantenboom" bekend gewordenDe Marulaboom staat bij de
inheemse bevolking in hoog aanzien en komt in vele mythen en legenden
voor. Bij verschillende stammen speelde hij een belangrijke rol in
vruchtbaarheidsriten en is in de folklore nog steeds als
"huwelijksboom" bekend. Ook heden worden door de landelijke
bevolking onder de boom nog steeds huwelijken gesloten.
Marula-olie
is neutraal van geur en door zijn bijzondere eigenschappen uitstekend
geschikt voor de verzorging van een schrale, slechtdoorbloede huid en als
basis voor cosmetische huidoliën. Toevoeging van een paar druppels
etherische olie geeft een persoonlijk noot aan deze geweldige olie die tot
de nietdrogende oliën behoort. |
|
Egyptische Schwarzkümmelolie Nigella sativa Schwarzkümmel of Nigella is een éénjarig kruid van 40-60 cm. hoogte met lichtblauwe bloemen en veervormige bladeren. De oorsprong ligt in het Midden-Oosten en onder de naam Ketzah is de plant al in het Oude Testament bekend, wat zou betekenen dat het kruid al meerdere duizenden jaren gecultiveerd wordt. Zelfs in het graf van Toet-Ank-Amon is een flesje Schwarzkümmelolie gevonden en de olie was Nofretetes geheim voor een koninklijke teint.
Ook
de genezende werking was bij de antieke heelmeesters al bekend, zo werd de
olie intensief toegepast voor de behandeling van letterlijk iedere ziekte.
Hippokrates noemde het kruid melanthion of melanospermum en gebruikte het
onderandere bij slangenbeten, huiduitslag en etterende wonden. In de loop
de eeuwen kreeg Nigella, in het Nederlands ook wel Narduszaad genoemd, in
de volksgeneeskunde een uitstekende naam en werd in veel kruidenboeken
genoemd. De lange rij van heilzame toepassingen gaat van de behandeling
van verhard weefsel, verkoudheid, griep en ontstekingen tot zelfs aan het
behandelen van zomersproeten. De smaak wordt versterkt door het zaad te roosteren of het kort te bakken in hete olie. Nigellazaad is bijna geurloos pas bij het malen of kauwen ontwikkeld zich het aroma wat in de verte aan Oregano doet denken. De smaak is aromatisch en een weinig bitter.
Schwarzkümmel wordt in Turkije, Syrië en
Egypte grootschalig verbouwd. Zuid-Egypte is veruit de belangrijkste
producent en beroemd voor een uitstekende kwaliteit. Door persing wordt
uit de zaden een hoogwaardige olie gewonnen.
recept huidverzorging: meng 20 ml. Nigella-olie met 70
gram Sheabutter en 10 ml. Teunisbloemolie. Voeg hier naar behoefte een
paar druppels Palmarosa of Rozenhoutolie aan toe en gebruik het mengsel
voor de behandeling van huidproblemen. |
|
Olijfolie Olea Europae
Bevat
vitamine A, B1, B2, C, E en K en pro-vitamine A
Koudgeperste olijfolie verzacht, ontspant, voedt, |
|
Perzikpit olie(Prunus persica)
Uit de pitten van de rijpe vruchten wordt een fijne spijsolie
gewonnen die rijk is |
|
Bevat vitamine A, B1, B2, B6, E en F.
Omdat
rijstkiemolie palmitine, oleine en myristine bevat, |
|
Sesamolie Sesanum Indicum
Bevat vitamine B1, E en F
Haar rijkdom aan lecithine maakt haar waardevol |
|
De Sheabutterboom, Butyrospermum parkii,
ook wel
Afrikaanse Karitéboom genoemd stamt oorspronkelijk uit Centraal-Afrika.
Hij behoort tot de natuurlijke vegetatie van een 300 km. brede strook die
van Mali over Burkina Faso naar Ghana, Togo en Benin loopt. Alleen in dit
gebied en nergens anders op de wereld groeit de Sheabutterboom. Het is een
tot 15 meter hoge boom met op pruimen lijkende vruchten, waarvan de pitten
tot 50% vet bevatten. De zachte, groene schil wordt gegeten. De boom
bloeit eerst na 20 jaar en pas na 30 jaar is de vruchtopbrengst maximaal
en blijft dan ruim 100 jaar bestaan. Al honderden jaren benut de
plaatselijke bevolking de verzorgende en genezende werking van de
"boter". In Burkina Faso is de Sheabutter of Galambutter een
belangrijke bron van inkomsten. De Karitéboom is hier een heilige boom en
mag daarom niet geveld worden. |
|
Sojaboonolie Soya Hispiola
Bevat
vitamine A, B1, B2, B3, D en E.
Wordt geadviseerd aan nerveuze mensen en suikerzieken |
|
Tarwekiemolie Triticum Vulgare
Is
rijk aan proteïnen en vitamine E (0,26% Alpha en Beta tocoferol)
Geschikt voor ieder huidtype, vooral voor de slecht doorbloede huid. |
|
Teunisbloemolie Oenothera Viennis
Is bijzonder rijk aan vitamine F |
|
Walnootolie Juglans Regia
Bevat vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6 en C.
Gebruik Notenolie puur of in mengsels
o.a. bij; vette huid, normale en gemengde huid met plaatselijk hoog sebumgehalte,
eczeem, droge, schilferende of geïrriteerde huid, dermatosen. Walnootolie
regenereert de huid, stimuleert de lymphecirculatie en is een goede drager voor
cellulitebehandelingen en lymphedrainage. De olie laat zich goed mengen met
etherische oliën. Volgens Spaans onderzoek (Hospital Clinico in Barcelona) blijkt dat walnoten een positieve rol vervullen binnen de voeding. Walnoten leveren een bijdrage aan het flexibel en elastisch houden van de aderen. Zij verbeteren de conditie van de endotheelcellen op de binnenwand van de bloedvaten (o.a. goed voor laag houden cholesterol). Dat wordt verklaard door de vetzuursamenstelling, walnootolie bevat immers ruim 10% alfa-linoleenzuur en maar liefst 58% cis-linolzuur
Stimuleert
de lymfecirculatie. |
|
Zonnebloemolie Helianthus Annuus
Bevat vitamine B1 en E
Een fijne, zeer vloeibare massageolie, die zich goed over de huid verdeelt |